Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη Ολάντ [να προβληματίζομαι;]


Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 17:00


EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Σε επενδύσεις και συνέχιση των πολύ καλών διμερών σχέσεων προσβλέπει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Ερωτηθείς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αν η Αθήνα βλέπει στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου έναν σύμμαχο στην υπόθεση της διόρθωσης του λάθους με το πολλαπλασιαστή του ελληνικού προγράμματος, ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι «περιμένουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα πολύ καλό σύμμαχο σε όλα».
Ο υπουργός Οικονομικών  εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων εν όψει  της άφιξης της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ερωτηθείς για τις πιέσεις που ασκούνται για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο,  απάντησε ότι «επί του παρόντος δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει την Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος με τον Πρωθυπουργό αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι επιπτώσεις του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως οι πολιτικές για την ανάπτυξη.
Επί τάπητος αναμένεται παράλληλα να τεθούν οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και οι επενδύσεις από γαλλικές εταιρίες αλλά και η συμμετοχή τους στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η χώρα μας.
Η ενέργεια, οι υδατικοί πόροι αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μέσα στους τομείς του κοινού ενδιαφέροντός τους και ο κ. Ολάντ αναμένεται να θέσει μεταξύ άλλων στην ελληνική πλευρά και την αγορά γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό κράτος.
Στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι η επίσκεψη του κ. Ολάντ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθειά να σταθεροποιηθεί η πορεία της οικονομίας και να επανέλθει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Θα συμμετάσχει επίσης και σε κοινή συνεδρίαση ελλήνων και γάλλων επιχειρηματιών μαζί με τον κ. Σαμαρά, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί συμφωνία για την ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας. Θα έχει παράλληλα σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο άλλωστε είχε δεχθεί εκτός πρωτοκόλλου στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά την εκλογή του, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φρ. Ολάντ: Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο
«Ερχομαι για να προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα», δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι «οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού», και επισημαίνει ότι ο ίδιος αρνείται «μια Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα χωρίς τέλος».
Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» μία ημέρα πριν από επίσκεψη – «αστραπή» που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Αθήνα, οΦρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πρόθεση της Γαλλίας να στηρίξει τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας μας.
«Οι θυσίες που απαιτήθηκαν από τον ελληνικό λαό υπήρξαν οδυνηρότερες από ό,τι αλλού. Η εξυγίανση των δηµόσιων οικονοµικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Γι' αυτό είναι απαραίτητα µέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Ολάντ, προσθέτοντας:
«Ερχοµαι στην Αθήνα για να δηλώσω τη διαθεσιµότητα της Γαλλίας να συµβάλει σε αυτό το κεφάλαιο, µε τη συνεργασία των διοικητικών µας µηχανισµών, τη δέσµευση των γαλλικών επιχειρήσεων, µε την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αρνούµαι µιαν Ευρώπη που θα καταδίκαζε τις χώρες σε λιτότητα δίχως τέλος».
Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και επάνελαβε την αλληλεγγύη του προς τους Έλληνες. «Οι Γάλλοι είναι αλληλέγγυοι µε τον ελληνικό λαό στις δοκιμασίες που βιώνει. Το νόημα της επίσκεψής µου σήμερα είναι να προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και η Ευρώπη να προχωρήσει μαζί της», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα στους γάλλους επενδυτές «να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται στην Ελλάδα» και εκτίμησε ότι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν τους διαγωνισµούς που θα προκηρυχθούν για ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας
Ο κ. Ολάντ φτάνει στην Αθήνα στις 11.30 το πρωί της Τρίτης. Στις 12.00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 15.35 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στη Γαλλική Πρεσβεία.
Στις 16.00, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσουν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο κ.Ολάντ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.
ΚΚΕ: Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τον Ολάντ
«Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την επίσκεψη του Ολάντ και των γάλλων επιχειρηματιών, καθώς είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των οξυμμένων ανταγωνισμών και αντιθέσεων μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και τμημάτων του κεφαλαίου για το μοίρασμα της αγοράς σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, τα εξοπλιστικά προγράμματα», παρατήρησε από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, «ο Ολάντ εκπροσωπεί εκείνα τα συμφέροντα που τσακίζουν τα δικαιώματα των γάλλων εργαζομένων, που αιματοκυλούν το λαό του Μάλι, που σχεδιάζουν στην ΕΕ, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τη συντριβή όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο
Στο μεταξύ, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη από τις 11.30 έως τις 19.00 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του γάλλου προέδρου.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, τις παραπάνω ώρες θα εφαρμόζονται διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες, καθώς και απαγορεύσεις της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων, κατά περίπτωση και ανάλογα με το πρόγραμμα των επισκέψεων.
Εν τω μεταξύ, βολές κατά της ΕΣΗΕΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για την απόφασή της να προχωρήσει στην εξαγγελθείσα για την Τρίτη (από τις 6 το πρωί) 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη.
«Η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων υπέκυψε στις συνήθεις κομματικές σκοπιμότητες και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ειδησεογραφικό μπλακάουτ στην επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της χώρας να επιχειρούν να "πνίξουν" την είδηση μιας πολύ σημαντικής επίσκεψης ενός φίλου ηγέτη που έρχεται να στηρίξει την Ελλάδα» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/613487

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου