Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, καταδικάζει την εκτροπή του Αώου.

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΩΟΥ
Τα βουνά μας, τα ποτάμια μας, οι λίμνες μας δεν είναι για πούλημα, ούτε για παζάρεμα ούτε για κερδοσκοπία. Ο ποταμός Αώος δεν είναι μία γαλάζια γραμμή στον χάρτη. Είναι χρόνος πέρα από τις μνήμες των παππούδων μας, είναι ιστορία, μύθοι, είναι χιλιάδες χρόνια και καιροί πούχουν λαξέψει το φαράγγι του. Εκεί κυλάει τα ορμητικά νερά του μέσα από την Βοβούσα, δίπλα απ' το Δίστρατο, τα Άρματα, τους Πάδες, το Παλιοσέλι, την Λάιστα, το Βρυσοχώρι, το Ηλιοχώρι, το Ελεύθερο, την Κόνιτσα. Αώος είναι η ταυτότητα αυτών των χωριών. Κάτω απ' την σκιά του Σμόλικα, της Τραπεζίτσας, της Τύμφης τα νερά του ξεδιψάνε ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αρκούδες, αγριοκάτσικα. Αώος είναι πουλιά, δέντρα και λουλούδια απίστευτης ομορφιάς. Είναι αρμονία. Είναι οι τέσσερις εποχές στο ζωντάνεμά τους. Είναι πέτρινες γέφυρες που μας δένουν με την νοσταλγία. Είναι τραγούδια που τραγούδησαν όλα αυτά. Είναι αχός, είναι αντάρα Είναι σπόρ όπως ράφτινγκ, κάνυονινγκ, καγιάκ, πεζοπορία. Είναι Βάλια Κάλντα, Αρκουδόρεμα, Μονή Στομίου. Αώος είναι το όνομα μιας μοναδικής φύσης, ενός απαράμιλλου, καθηλωτικού, σπάνιου άγριου οικοσυστήματος που οι εξημερωμένοι Ευρωπαίοι έρχονται να θαυμάσουν γιατί είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει. Εντούτοις, όλα αυτά οι δικτατορίσκοι τα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Το μόνο που βλέπουν είναι κυβικά νερό, έργα και παραδάκι . Όμως κάπως πρέπει να το βαφτίσουνε, να το φτιατσιδώσουνε για νάχουν κάτι να προτείνουν.

Η εκτροπή του Αώου είναι εκτροπή λογικής και άδειασμα ψυχής. Δεν περιμένουμε όμως από αυτούς καμία πονοψυχιά για την φύση. Τώρα τελευταία είναι μόδα να φορούνε τον μανδύα του τεχνοκράτη , να απαλλάσσονται από ενοχές και να αυτοχρίζονται φορείς της αλήθειας.
Οι λόγοι για την εκτροπή του Αώου είναι ο εμπλουτισμός της λίμνης μας (ο οποίος μπήκε στο σχέδιο, βγήκε και ξαναμπήκε, μόνον η ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ να ωφεληθούν, η δικιά του η υστεροφημία;), και φράγματα. Η λίμνη μας είναι σοβαρό θέμα που εμάς απασχολεί, άλλωστε την ζούμε και την πονάμε. Η κοινή λογική λέει πως χρειάζεται εξυγίανση και προστασία. Περιφρούρηση του λιμναίου οικοσυστήματος με νόμους και δέσμευση. Μελέτες από επιστήμονες με εμπειρία σε προστασία λιμνών, πέρα από πολιτικά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Εφαρμογή τους. Αν ποτέ χρειαστεί νερό ας αξιοποιηθούνε οι δύο βασικές μάνες......ή ακόμη και η λίμνη κάτω από το Μιτσικέλι. Και ας βρούνε την αρετή να βάλουν φρένο στην υπεράντληση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων στο ευρύτερο λεκανοπέδιο από τους δύο βαρόνους του νερού. Τα επίγεια και υπόγεια νερά του λεκανοπεδίου μας εδώ και χιλιάδες έτη βρίσκονται σε υδραυλική ισορροπία, όμως η λίμνη μας σίγουρα θέλει ζωή διότι ασφυκτιά στις αρπαγές των καιροσκόπων.
Η Τέρνα και η ΔΕΗ είναι ο δεύτερος ουσιαστικός λόγος για την εκτροπή. Ήδη από τον Αώο έχει κλέψει αρκετό νερό το φράγμα της Χρυσοβίτσας. Και πάλι ζητάει νερό γιατί είναι ανεπαρκές, διότι οι κατασκευαστές του φράγματος δεν έλαβαν υπ' όψη αρκετούς παράγοντες όπως την συνεπαγόμενη μείωση της ανανεωτικής ικανότητας του ποταμού . Ήδη το νερό του Αώου το καλοκαίρι λιγοστεύει δραματικά. Βεβαίως οι εμπνευστές του έργου είναι τόσο αδίστακτοι και αχρείοι ώστε να μας λένε ξετσίπωτα ψέματα προκειμένου καθησυχάζοντάς μας να μας αρπάξουν πάλι αυτά που ο θεός έδωσε πλουσιοπάροχα να ανήκουν σε όλους. Μας ψιθυρίζουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι ελάχιστες, έφτασαν στο σημείο να γνωρίζουνε με ακρίβεια τι κυβικά κατεβάζει ο Αώος και ότι μόνον το 3,3| 100 της παροχής θα χρησιμοποιηθεί. Μας περνάνε για ηλίθιους. Μόνον που .....ξέχασαν να μας πούνε ότι υπολόγισαν την παροχή αφού ο Αώος έχει δεχθεί τα νερά του Σαραντάπορου και του Βοιδομάτη. Ξέχασαν να μας πούνε για την καταστροφή. Για τους δρόμους που θ' ανοιχτούν, για τα φερτά υλικά, για τις δασικές εκτάσεις που θα αποψιλωθούν, για το ότι θα θέσουν σε κίνδυνο εξαφάνισης ευαίσθητα προστατευόμενα είδη όπως η βίδρα, υδρόβια πουλιά, ότι θα στερήσουν από το παραποτάμιο οικοσύστημα τα πλημμυρικά φαινόμενα που είναι απαραίτητα για την βιωσιμότητά του. Ξέχασαν να βγούνε και να πούνε στον κόσμο ότι θέλουν να καταστρέψουν Εθνικό Δρυμό. Τον ωραιότερο και σημαντικότερο της χώρας. Ξέχασαν να πούνε ότι από δω και πέρα, αφού ο Αώος θα χει δημιουργήσει το προηγούμενο, με το έτσι θέλω θα αίρουν κάθε προστασία της φύσης για να μπορούνε να λεηλατήσουν όλην την Ελλάδα. Δρουν υπογείως, επιχειρώντας εν αγνοία μας να νομιμοποιήσουν τα σχέδιά τους. Είναι τόσο ανόσια που δεν χωρά καμία διαφάνεια. Μόνον φασιστοειδή θα μπορούσαν να περιφρονούν την λαϊκή θέληση. Οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι, η WWF, ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου Βορειοδυτικής Πίνδου, οι επιστημονικοί φορείς, όλοι, είναι εναντίον αυτού του έργου. Όμως αυτοί συνεχίζουν. Είναι υπεράνω της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, υπεράνω του καθεστώτος της διασυνοριακής διαχείρισης του ποταμού. Γιατί; Γιατί τώρα που ο λαός έχει αδρανοποιηθεί -εξουδετερωθεί είναι η ώρα που δια της βίας θα υφαρπάξουνε ότι πιό όμορφο και ζηλευτό υπάρχει στην χώρα μας, γι' αυτούς και για τους πατρώνους τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Όταν ο λαός δεν σηκώνει το παράστημά του σύσσωμος να εμποδίσει μια καταστροφή λέει ναι στους βιαστές, γίνεται συνεργός.
Η σωτηρία του Αώου δεν έχει σχέση με πολιτικά. Η φύση είναι η διαθήκη που παραλάβαμε. Είναι η μόνη μας παρηγοριά. Και είναι η μόνη, αληθινή διαθήκη που θα περάσουμε στις επόμενες γενιές. Αυτή, αν είμαστε έξυπνοι άνθρωποι, είναι η μόνη αξιοποίηση της φύσης που μπορούμε να κάνουμε.
Σκουριές Χαλκιδικής, Αχελώος, Άραχθος, τώρα Αώος, ύστερα....ανεμογεννήτριες στα βουνά μας...κι' άλλα πολλά, όλα διαφορετικά κομμάτια του ίδιου πάζλ, του πάζλ της ζωής του καθενός μας.
Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε δυναμικά και θα το κάνουμε.
Γιατί ο Αώος ήταν οι πριν από μας.
Γιατί ο Αώος είμαστε εμείς.
Γιατί ο Αώος είναι οι μετά από εμάς.


Για τον ΕΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια!!! Απιστευτη επιστολή.!!!
    Ολοι πρέπει να αντισταθούμε.
    Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφεται το σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.Η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Βενεζουέλα ούτε Ισημερινός.
    Ο ΑΩΟΣ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ότι και να κάνουν.
    Στα παιδιά μας δεν θα δείχνουμε φωτογραφίες.
    Θα δείχνουμε ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή