Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Έγκριση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013
 | 
Παρά τις έντονες αντιδράσεις για πολλά ουσιαστικά σημεία του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων, οι οποίες έχουν εκφραστεί από φορείς της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και της επιστήμης στην Ήπειρο, η στρατηγική μελέτη του σχεδίου εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή φράγματος στον Αώο (το παλιό σχέδιο του κ. Λ. Καλογιάννη), έργο που η προοπτική του έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις στην Ήπειρο, αλλά και τη μεταφορά νερού στα Γιάννενα από τον Αμάραντo. Η έγκριση φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του πρώην, πλέον, αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλογιάννη, βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ. Ο κ. Καλογιάννης πάντως δεν αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη εξέλιξη, όταν έκανε τον απολογισμό κυβερνητικών πεπραγμένων του την περασμένη βδομάδα.  Το ενδιαφέρον είναι ότι και τα δύο έργα, όπως τουλάχιστον αναφέρει το σχέδιο διαχείρισης, θα… φέρουν νερό στα Γιάννενα. Για το μεν φράγμα ότι μεταξύ των χρήσεών του «δύναται να συμπεριληφθεί και η ύδρευση της πόλης των Ιωαννίνων», για το δε σχέδιο Αμαράντου ότι είναι καθαυτή η αποστολή του για μεταφορά νερού.
Έτσι κάπως, η κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τις αρνητικές εισηγήσεις που δέχθηκε από πολλούς φορείς, ανάμεσά τους και από το ΤΕΕ, αλλά και από τις παρεμβάσεις ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης είπε στην τοποθέτησή του εκεί ότι «η εκτροπή που πάση θυσία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει και υλοποιήσει είναι ένα έργο που ούτε η ίδια μπορεί να δικαιολογήσει». Επίσης, παρέμβαση έκαναν και οι Οικολόγοι Πράσινοι δια του Νίκου Χρυσόγελου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς φορέας, πλην της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν τάχθηκε υπέρ του σχεδίου. Η Περιφέρεια από την άλλη, δια του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη και της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη (αδερφής του  βουλευτή της ΝΔ) «έκλεισε» το μάτι πολλές φορές στο σχέδιο, κρατώντας ίσες αποστάσεις. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή δέχθηκε ιδιαίτερη κριτική και πίεση γιατί δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι για τη μεταφορά νερού το ΤΕΕ, που έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο «με διάσπαρτα στοιχεία και συμπεράσματα, τα οποία δεν βοηθούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα και δεν απεικονίζουν με σαφήνεια, εντέλει, την πραγματικότητα», έχει επισημάνει ότι πουθενά στο σχέδιο δεν εντοπίζεται «ποσοτική ανεπάρκεια νερού στο λεκανοπέδιο». Γιατί λοιπόν εγκρίνονται δυνητικά δύο έργα ύδρευσης του λεκανοπεδίου, εκτός από τις υπόλοιπες επιπτώσεις του φράγματος στον Αώο, μπορεί να απαντήσει μόνο το υπουργείο.
«Αρνητικά» και «θετικά»
Το σχέδιο πάντως, αναφέρει επί λέξει ότι «δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο των εξεταζόμενων παραγόντων». Αντίθετα, εκτιμά ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων βελτιώνει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση». Πάντως, δεν διευκρινίζει αναλυτικά (παρότι σχέδιο διαχείρισης), ούτε ποια είναι τα θετικά, ούτε ποια τα αρνητικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου