Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας

Για τον Αώο το κράτος οφείλει να εξηγήσει και να αιτιολογήσει τα όποια σχέδια έχει 

Του Φιλήμονα Καραμήτσου, από την εφημερίδα «Ελευθερία» (www.ele.gr) , Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013


Ας δεχθούμε ότι δεν έχουν δίκιο όσοι διαμαρτύρονται για την εκτροπή του Αώου. Ποιος όμως έχει δίκιο; Παρουσίασε άραγε κανείς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Η οργανωμένη Πολιτεία έδωσε στοιχεία και λεπτομέρειες; Αν εξαιρέσουμε τον Σταύρο Καλογιάννη, υπάρχει άραγε κανείς άλλος θεσμικός ή πολιτικός φορέας που να έχει μία συγκεκριμένη πρόταση και άποψη για την «αξιοποίηση» του Αώου; Όσο ξέρουμε πάντως τον τελευταίο χρόνο που ξέσπασε το θέμα, όχι.
Άρα, προκύπτει ένα μείζον ζήτημα που είναι η ενημέρωση του πολίτη. Τόσοι άνθρωποι διαμαρτύρονται, επώνυμοι πολίτες, εκπρόσωποι σημαντικών οργανισμών, ιδρυμάτων και φορέων, διαφωνούν. Κι όμως, κανείς κυβερνητικός υπεύθυνος δεν πήρε έστω μία πρωτοβουλία να ενημερώσει την κοινή γνώμη.

Η συναπόφαση
Η ενημέρωση είναι ο ένας πυλώνας της δημοκρατίας. Η δημοσιοποίηση, η κοινή γνώση, η εκπαίδευση, η επιστημονική αλήθεια, όλα αυτά αποτελούν μία βάση για κάθε δημόσιο θέμα στις κοινωνίες μας.
Το δεύτερο είναι ο τρόπος συναπόφασης. Έχουμε ένα σύστημα για να εγκρίνουμε έργα και να προχωράνε νομικά τα θέματα. Όμως ειδικά για τον Αώο είμαστε ακόμα μακριά από κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει τεθεί δημόσια κάθε πρόταση.
Δεν έχουμε όμως κανέναν τρόπο για να αποφασίζει και η κοινωνία. Το σύστημα ακόμα εκφράζεται μέσα από τους αιρετούς σε κάθε βαθμίδα της διοίκησης και τα κόμματα. Θα πει κανείς, ότι πάλι καλά που έχουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, γιατί υπάρχουν πολλοί ήδη που την αμφισβητούν και θέλουν να επιστρέψουμε στα πέτρινα χρόνια πριν από τη Μεταπολίτευση. Εντάξει, αλλά δεν αρκεί.
Η τοπική κοινωνία, ο μικρός τόπος, οι λίγοι, δεν μπορούν να μιλήσουν. Και δημοκρατία δεν είναι μόνο η έκφραση της πλειοψηφίας αλλά και η συνεκδοχή της μειοψηφίας. Εκεί κρίνεται η δημοκρατία, στις μειοψηφίες. Στην περίπτωση πάντως ειδικά του Αώου, η διαφωνία έχει πια πλειοψηφικά στοιχεία.

Δημοψηφίσματα

Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα τοπικά δημοψηφίσματα. Αλλά φοβόμαστε τα «όχι» και τα «ναι» των πολιτών. Ίσως γιατί ο πολίτης που αποφασίζει μόνος του, απεμπλέκεται από τα κόμματα και τους άλλους πόλους άδηλης ή δηλωμένης εξουσίας. Κάποτε όμως πρέπει να δώσουμε φωνή στις τοπικές κοινωνίες.
Και τα Μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την έκφραση των κοινωνικών ομάδων, δίνοντας περισσότερο χώρο στις θεσμικές φωνές και τις κάθε μορφής εξουσίες.
Για τον Αώο, το κράτος οφείλει να εξηγήσει και να αιτιολογήσει τα όποια σχέδια έχει. Και να βρει τρόπο να ακούσει τη γιαννιώτικη κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου