Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΉ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τον κόσμο. Και ενώ η νέα κυβέρνηση ομνύει στην νομιμότητα, ο νομικός θωρακισμός του καθεστώτος απέναντι στην κοινωνία και τα κινήματα της κοινωνικής απελευθέρωσης, έχει ήδη ολοκληρωθεί, με διατάγματα καταστολής και περιορισμού της ελευθερίας και αποφάσεις λεηλασίας των φυσικών πόρων. Η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στο άτομο, την κοινωνία και το περιβάλλον προωθεί το φαντασιακό της απεριόριστης επέκτασης της κυριαρχίας σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού και φυσικού κόσμου, το οποίο βαφτίζεται ‘ανάπτυξη’. Πίσω από αυτή την εμβληματική για κάθε εξουσία, αριστερή και δεξιά, λέξη κρύβονται η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αποικιοποίηση της καθημερινότητας, η εμπορευματοποίηση της ζωής και η επιβολή της κατάστασης εξαίρεσης σε τεράστια στρώματα της κοινωνίας. Καθώς οι φαντασιακές σημασίες που θεμελίωσαν το νεωτερικό εθνοκράτος καταρρέουν μέσα σε συνθήκες άγριου παγκόσμιου οικονομικού ανταγωνισμού και κανιβαλισμού, οι κοινωνίες αναζητούν νέους δρόμους αυτονομίας, ανοίγοντας τον ελεύθερο δημόσιο κοινωνικό χώρο και χρόνο, απέναντι στην κρατική και ιδιωτική κατάχρηση και κατανάλωση. Στα όρια αυτών των διαδρομών τα κοινωνικά κινήματα συγκρούονται μετωπικά με ολόκληρο το καπιταλιστικό και κρατικό οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει, πέραν της ωμής βίας, μία σειρά από καινοτόμους νόμους που εξαντλούν και τα τελευταία απομεινάρια των κοινωνικών κατακτήσεων του περασμένου αιώνα. 
Παρά τις όψιμες προσπάθειες νομιμοποίησης των κρατικών και κεφαλαιοκρατικών μηχανισμών πίσω από το μανδύα μίας ευρύτερης αντιπροσώπευσης, η δυναμική των συμφερόντων και το ατσάλινο πλαίσιο της εξουσιαστικής αυθεντίας εγκλωβίζουν ασφυκτικά τον καθημερινό και διευρυμένο κοινωνικό χρόνο. Το κράτος είναι αυτό που δημιουργεί τον κοινωνικό διχασμό, η εξουσία αυτή που ταξινομεί τον άνθρωπο και τη φύση σε λογιστικούς καταλόγους. Τα μεγάλα μέτωπα που είναι το νερό και τα φράγματα, ο επανοικειοποιημένος δημόσιος χώρος, ο αγώνας για απελευθέρωση της Χαλκιδικής, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ο αγώνας ενάντια στους αποκλεισμούς, δεν καλύπτονται από την επίκληση μιας κυβερνητικής νομιμότητας. 
Απέναντι στην κηδεμονία της διαχωρισμένης εξουσίας, τα κοινωνικά κινήματα ψηλαφούν έναν καινούργιο κόσμο αλληλεγγύης, ελευθερίας και αυτονομίας. Οι σημασίες αυτού του κόσμου αναδύονται μέσα από την αμεσοδημοκρατική ελεύθερη διαβούλευση και την συλλογική πολιτική πράξη, δίχως εκπροσώπους και ιεραρχικές δομές. Σαν κοινωνία συζητάμε και αγωνιζόμαστε για τους όρους μιας ελεύθερης ζωής σε ένα απελευθερωμένο περιβάλλον, και το ήθος μίας νέας, ανοιχτής σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και τον άνθρωπο. Δεν περιμένουμε, δεν αναθέτουμε, αναζητούμε νέες μορφές κοινωνικότητας, στήνουμε δημόσια, ελεύθερα εμβόλιμα δίκτυα ενάντια στην κρατική και κεφαλαιοκρατική αγορά.


Η Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση σας προσκαλεί να συζητήσουμε τους αγώνες του κινήματος της απελευθέρωσης και των τοπικών κοινωνιών, τα πεδία σύγκρουσης που ανοίγονται γύρω μας και τις απαντήσεις των κοινωνικών κινημάτων. 



Εκδηλώσεις:
Παρασκευή 6 Μαρτίου:
19.30 Εργατικό: Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
Εισηγητές : Γρηγόρης Τσιλιμαντός (Αντιεξουσιαστική Κίνησης Θεσσαλονίκης)
Νίκος Ιωάννου (Πανελλαδική Κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου)
23.30 Πανεπιστήμιο (ΠΤΕΤ εναντι Λέσχης) : Πάρτυ
Σάββατο 7 Μαρτίου:
19.30 Εργατικό : ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
Εισηγητές : Σπύρος Τζοανόπουλος (Δικηγόρος)
Φιλήμων Πατσάκης (περιοδικό Βαβυλωνία, συγγραφέας)
23.30 Εστίες Δόμπολης : HIP HOP LIVE με τους ΒΔΕΛΥΓΜΑ (παρουσίαση δίσκου) – ΒΕΒΗΛΟΣ- MCD- Dtaeys – ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ (θ*δ) – INTU κ.α.



ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Η Χειρονομία- Αντιεξουσιαστική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου